Vytvor si kariéru podľa vlastných predstáv v spolupráci s nami!

0

Your Cart is Empty

March 24, 2020 4 min read

Keby sa vás opýtam, kto dnes číta poistné podmienky a vyzná sa do toho, ako by mala byť správne nastavená poistka, čo by ste odpovedali?

...asi nikto.

Kto teda aspoň vie, na čo presne má zo svojej poistnej zmluvy nárok?

...hmm, skoro nikto.

 

Načo sa teda poisťujeme? Ako zistíme, či je naša zmluva spravená aktuálne a správne, že keď sa nám niečo stane, tak dostaneme nie len "zopár šupov", ale naozaj "peknéé plnenie :)"?

Poďme sa pobaviť o 8 tipoch, ktoré dávame aj našim klientom, aby si sami usúdili, či je ich poistenie nastavené aktuálne a správne.

Čo si ale musíme povedať na úvod:

Poisťujeme sa hlavne voči rizikám, ktoré môžu spôsobiť naozaj vážnu finančnú ujmu. Nepoisťujeme sa na víkend, kedy ideme opravovať strechu a môžeme spadnúť, poistenie si uzatvárame na celý život! Preto dávajme dôležitosť tomu, kde, aké a s kým uzavrieme. Kvalitné sprostredkovanie a poradenstvo pri uzavretí zmluvy je úplný základ. Myslime na to, že poisťovne sú dnes ziskové hlavne pre neznalosť klientov. :)

 

 

Tipy ako na to:

# TIP 1: Analýza

Každému návrhu zmluvy by mala podliehať kvalitná analýza, aby bolo poistenie ušité namieru. Nerobí s nami sprostredkovateľ analýzu a hneď má pre nás ponuku? Trošku to smrdí predajom. 

 

# TIP 2: Poisťovňa

Berme v úvahu veľkosť a stabilitu poisťovne. Pokiaľ sa chceme poistiť, máme dve možnosti.

1) Buď si zvolíme poistenie v poisťovni, ktorá funguje na trhu cez dvadsať rokov vo viacerých štátoch Európy, ktorá má ročne miliónové obraty a v prípade poistnej udalosti naozaj plní, alebo...

2) si vyberieme takú poisťovňu, ktorá je na trhu dva-tri roky, videli sme ju v nejakej televíznej reklame, alebo sa nám zobrazila na internete, kde nám ponúka „neskutočné benefity a pripoistenia na čokoľvek“, bez akejkoľvek analýzy a na počkanie...

Niečo nám tu nesedí. Vyberajte rozumne.

 

# TIP 3: Pripoistenia

Skontrolujte si, koľko pripoistení máte v zmluve. Dbajte  na to, aby pripoistenia neboli iba úrazového charakteru a poistenie na klasickú smrť, ale aby tam boli zohľadnené aj riziká, ktoré môžu nastať mimo úrazu. Kritické choroby, invalidita z dôvodu choroby, chirurgický zákrok a podobne. Predsa najviac invalidných a práceneschopných ľudí dnes nie je z dôvodu úrazu, ale práve naopak. 

 

# TIP 4: Poistné sumy

Jednoduchý tip, ako prídeme na to, či máme zmluvu totálne zle.Pozrime sa na to, ako sú nastavené poistné sumy...

Pokiaľ vidíme pod sebou sumy typu:

5 000

5 000

5 000

10 000

5 000

jedná sa o predaj na páse a ten, čo nám tú zmluvu robil, ju vôbec nešil namieru.

Pri kvalitnom životnom poistení sú poistné sumy nastavované podľa nejakých základných pravidiel podľa nášho príjmu... Prečo? Pretože vykrývame našu finančnú stratu pri poklese nášho príjmu. 

# TIP 5: Výluky

Každá poisťovňa má, bohužiaľ, nejaké výluky. Kvôli čomu? Aby sa chránili.

Odporúčam, aspoň čiastočne si pozrieť poistné podmienky alebo sa na ne opýtajte pri uzatváraní poistnej zmluvy, pretože sa môže stať, že jedného dňa pôjdete z baru, bude vám do smiechu a zrazu spadnete a zlomíte si nohu. 

Prí príchode na na urgentný príjem Vám doktor napíše do lekárskej správy, že ste boli pod vplyvom alkoholu.  Problém je na svete a väčšina poisťovní vám zlomeninu nohy alebo nejaký podobný úraz či denné odškodné plniť vôbec nebude. Sú poisťovne, ktoré toto vôbec neriešia. Či to je tá naša, zisťujeme, častokrát, neskoro

 

# TIP 6: Čakacie lehoty

Prečo existujú čakačky? Aby sa poisťovne chránili voči poistným podvodom. Preto, logicky, keď vstúpite do poistenia a o týždeň na to vám diagnostikujú kritické ochorenie, je to náznak poistného podvodu. Voči takýmto situáciám sa poisťovňa chráni. Myslite na to.

 

# TIP 7: Platnosť pripoistení

Sledujte, či nemáte pripoistenia platné na obdobie 5 alebo 10 rokov. Ak áno, zmluva nie je šitá namieru. Ak budete mať zdravotný problém v dobe trvania zmluvy, po 10 rokoch vás už možno nebudú chcieť ani poistiť. Poisťujte sa preto až do dôchodku a nebudete mať s týmto nikdy problém. 

 

# TIP 8: Zdravotný dotazník

Už pred uzatvorením zmluvy je podstatný pravdivo vypísaný zdravotný dotazník. Poisťovňa skúma pravdivosť poskytnutých údajov až vtedy, keď nastane poistná udalosť. Nikoho nezaujíma, či ste niečo zamlčali alebo nie. Pokiaľ si aj platíte poistenie 10 rokov - 15 rokov a nič sa vám nestane, každý je spokojný. Aj vy aj poisťovňa.

Pokiaľ ale nastane poistná udalosť, napríklad Vám diagnostikujú nejaké kritické ochorenie a bol zamlčaný zdravotný stav, už vám nemusia vyplniť vôbec nič, pretože ste zamlčali váš zdravotný stav pri uzatváraní poistnej zmluvy. Nijako to nevyšpekulujete, nedostanete plnenie. Bodka. Platili ste zbytočne. 

 

# TIP BONUS: CENA

Samozrejme, že každý z nás by chcel mať brutálne poistenie za 20 eur. Bohužiaľ to tak nefunguje...

Ak chceme mať kvalitné poistenie, ušité na náš príjem, podľa základných pravidiel finančnej gramotnosti v priemere stojí 5% z príjmu.

Čiže, pri príjme 1 000 € je to 50 € mesačne a podobne. 

Ak zarobíme 1000 € a platíme si 20 eurovú poistku, až tak brutálne nás tá poistka nezabezpečí.

Dnes už majú poisťovne ceny poistení nastavené približne rovnako. Systém neobabrete žiadnou špekuláciou. 

 

Je mi jasné, že chcete pre seba, prípadne pre svoju rodinu len to najlepšie a aj to je dôvod prečo čítate tento článok. Je dnes ťažké vyznať sa v spleti všetkých produktov a odporúčaní, čo by sme mali mať a čo nie. Mám pre Vás ale dobrú správu. Nemusíte sa trápiť. Našou superschopnosťou je ušiť životné poistenie namieru klientom a starať sa o nich tak, aby dostali z poistiek "peknéé plnenia" nad ich očakávania, pokiaľ ich zastihne nečakaná situácia. Máme skúsenosti s plnením veľkých súm klientom ale bežne riešime desiatky plnení za týždeň. Všetko je to o tom, mať svojho konzultanta, ktorý odporučí vhodné riešenie na základe analýzy Vašej situácie a spolupracuje s najkvalitnejšími partnermi na trhu. Napíšte nám e-mail a dohodnite si bezplatnú konzultáciu ešte dnes.

Bc. Marek Kvasnička


Leave a comment